15 Şubat 2025 Cumartesi

İSTEKLERİ YÖNETEBİLMEK

Mehmet sinirli bir şekilde işten çıkmıştı. İnsanların davranışlarına anlam veremiyordu. Neydi bu kendini büyük görme hırsı, ben bilirimci, ben yaparımcı tavırlar. İnsanların olduğundan fazla görünme isteği oldum olası onu çok rahatsız ederdi. Şimdi ise böyle insanlarla dolu bir iş yerinde çalışıyordu. Her konu, her mevzu bir anda tartışmaya dönebiliyordu.

İş yerindeki arkadaşlarından Yunus, her şeyi bildiğini iddia eder ve her işe karışırdı. Diğer arkadaşı Ali ise hiçbir işi kimsenin onun kadar iyi yapamayacağını söylerdi. Hele bir yöneticileri vardı ki; sorunları çözmek yerine "Ben müdürüm ben ne dersem onu yapacaksınız!" diye bütün gün söylenir dururdu.  Olayları anlamadan dinlemeden bir yargıya varırdı. Nazlı ise aman işimi kaybetmeyeyim korkusu ile olanlara göz yumuyordu. Sıla’nın ise ağzı durmaz, sürekli konuşur; ya telefon da ya bilgisayar başında hep birileri ile iletişim kurardı. Mehmet’ e de konuşmadığı için kızardı.  Aralarında bir tek Fikret olanları umursamazdı. O da zaten patronun bacanağı olması ile övünür dururdu.

Çok bunalmıştı Mehmet. "Acaba ben de bu insanlar gibi mi davranıyorum? Benim de insanları rahatsız eden hal ve hareketlerim var mı?" diye düşündü. Sadece bildiği konularda yorum yapar, bilmediği bir konu olunca bu konu da bilgim yok derdi. Görev alanındaki işlerle ilgilenir, Ali gibi her işe de atlamazdı. Yıllardır aynı şirkette olmasına rağmen ünvanı hiç umursamazdı. Oysa yöneticileri Arif, ondan sonra işe başlamış, kısa bir sürede müdür olmuştu. Başkası olsa buna bozulurdu ama o bunu dert etmez, Arif’in hızlı ilerlemesi ile ilgili bir konu açılınca duymamazlıktan gelirdi. Önceden olsa iyi bir işe sahip olmanın kendisini mutlu edeceğini düşünürdü.  Şimdi ise sahip oldukları onu tatmin etmiyordu.

İnsanlar ne kadar da birbirinden farklıydı. Herkesin istekleri, algıları, davranışları değişikti. Neden biri için önemli olan şeyler, diğeri için önemsizdi ki? Kendi ailesinde de durum bundan farksız değildi. Çok sıkılmıştı bu durumdan... "İnsanlar ne kadar da yoğun istekli..." diye düşündü.

İnsanların istekleri, hayata bakış açıları farklıydı. Daha geçen ay şirkette yine büyük bir tartışma çıkmış, herkes birbirini suçlamıştı. Mehmet bu farklılıklar arasında ne yapacağını bilmeden, bir dahaki yaşanacak sorun gelinceye kadar kendi kabuğuna çekilmeyi uygun görmüştü.  Çünkü ne yapacağını, olayları nasıl yöneteceğini bilemiyordu. Kendini yorgun ve çaresiz hissetti. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; bu hayatta yaşanılan her sorunun mutlaka çözümü vardır. İnsanların davranışlarına yön veren istekleridir. Anlaşmazlıklar farklı isteklerin savaşından kaynaklanır. İnsanların neyi ne için istediğini bilmek onlarla olan ilişkiye yön verebilmek için gereklidir. Ve bu hayatta, isteklerini yönetebilen insanlar toplamda mutlu ve başarılı olurlar.







14 yorum:

  1. İnsan farklılıklar karşısında ne yapacağını bilemiyor, farklılıkları anlayamayabiliyor. Oysaki farklılıklar hayatı zenginleştiren. Evet, birbirimizden farklıyız. Farklılıkları anlatan çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. İsteklerin kalitesi artınca, hayatın da kalitesi değişiyor.. Kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Ve bu hayatta, isteklerini yönetebilen insanlar toplamda mutlu ve başarılı olurlar...

    YanıtlaSil
  4. "Anlaşmazlıklar farklı isteklerin savaşından kaynaklanır. İnsanların neyi ne için istediğini bilmek onlarla olan ilişkiye yön verebilmek için gereklidir. "

    Ne güzel bir cümle... Bunu anlayıp hayatımızda uyguladığımızda yaşadığımız bir çok şeyi kolaylaşacak...
    Kaleminize sağlık ✏️

    YanıtlaSil
  5. İnsan isteklerini yönetemeden davranışını bile yönetemezken her şeyi yönetmeye talip oluyor.

    YanıtlaSil
  6. Hem kendi isteklerimi biliyor olmak hem de karşındakinin isteklerini biliyor olmak davranışımı belirler... Yapıp ettiklerim izle bir sonuç yaşarız. Dolayısıyla isteklerimizi deşifre ediyor olmak önemli
    Teşekkürler 🍃

    YanıtlaSil
  7. İnsan isteklerini yönetebildiğinde, ne istediğini de bilir hale geliyor.

    YanıtlaSil
  8. Aslında istemek de sorun yoktu. Neyi, ne kadar istediğimizde sorun vardı? Kıymetli olan; doğru şeyleri, doğru miktarda isteyebilmekte...

    YanıtlaSil
  9. İnsan isteklerini yönetemeyince ne yazık ki istekleri onu yönetir oluyor...çok güzel bir yazı...elinize sağlık...🌸.

    YanıtlaSil
  10. Bu hayatta, isteklerini yönetebilen insanlar toplamda mutlu ve başarılı olurlar. Teşekkürler bu güzel yazı için.

    YanıtlaSil
  11. Şenay Berna1 Mart 2025 01:28

    İnsan isteklerini farkedip yönetebildiğinde haddini de biliyor.

    YanıtlaSil
  12. İstek neredeyse problem orada

    YanıtlaSil
  13. 👏👏👏👏👏👏👏👏

    YanıtlaSil