
İnsan, yirmi bir yıldır aynı yastığa baş koyduğu insanı tanımıyor olabilir mi?
Hadi diyelim ki tanıyor, problemleri nerede başlıyor?
Farklılıklarını kabul etmediğinde neler oluyor?
Fark ettiniz mi?
Dile kolay yirmi bir sene...
Bıkmadan usanmadan şikâyet etmeler…
- Adam; “İnsan nasıl olur da bu kadar dağınık olabilir?!”
- Kadın; “Ne olur hayatı bu kadar planlı yaşamaya çalışmasa?!”
- Adam; “Bunca senedir bu kadar renkli giymesinden hoşlanmadığımı söyledim, inadına gidip yine portakal turuncusu bir elbise giymiş?!”
- Kadın; “Yine giyinmiş cenazeye gider gibi, simsiyah…”
- Adam; “Yine hayallerde yaşıyor bu kadın?!”
- Kadın; “Şimdi başlar sekiz sene önceki mevzulardan?!”
- Adam; “Bak yine tutmuş birini kolundan, eve getirmiş.”
- Kadın; “Bir gün de girdiğimiz bir ortama, buzdolabı modunda girmese…”
Bu liste daha böyle uzar gider…
Birbirlerini tanıdığını zannederken, farklılıklarını kabul etmemektir aslında ana problem. İnsanın problemlerle karşılaştığı yer hep burası olur. Kaç senelik ilişkileri olursa olsun, çoğu bu yüzden mahkeme salonuna varan evlilikler olur.
Peki ama ne yapmak gerekir?
Peki ya yeterli mi?
Tanıyıp, gerçeği bildikten sonra kabul etmekle devam eder. İnsan o farklılığı kabul etmediği sürece ilişki de sahte çözüm arayışına girer. Farklılığı kabul ettiğinde ise artık süreç tartışmaya varmadan, sabır gösterilebilecek kıvama gelir. İnsan karşısındakine adaletli olmaya başlar. Neyi, ne amaçla yaptığını anlar. Ve insanın kendi hayatındaki yönetim becerisi artar.
İşte burada hayat sana o golü atmadan önce, topu yumuşatarak kalede yakalayan bir sen oluşmaya başlar... İnsanın bir nevi frenleme sistemidir. Tam yükselme anında “Ama bu onun doğuştan getirdiği huyu” diye kendi kendine sakinleşmeye başladığı yer. O anda mutlaka insanın öğreneceği çok şey var. Yeter ki insan yanındakine sinir olmayı bırakıp bilinçli bir şekilde bakmaya yönelsin. O zaman fark eder hayatın ona verdiği mesajı...
"Belki de içinde bulunduğu bu dağınıklığa bir çözüm bulmalıdır insan...
Belki de hayatta bu kadar çok katı kuralla yaşamaya çalışmamalıdır...
Belki de çevredekileri değiştirmek yerine , uyumlanan olmalıdır...
Belki de söyledikleri olmuyor diye gerilmek yerine, hayata karşı biraz tebessüm etmeyi öğrenen olmalıdır..."
Ve bunun gibi daha bir sürü mesaj...
Bu mesajları algılamak insanı güçlendirir. Zıddı olan insanlardan kendine katacaklarıyla dengeyi sağlayabilir. İnsan hayatta o dengeyi ne kadar kurabilirse o kadar iyi ilerleyebilir. Bir kuşun kanat çırpması gibi. Nasıl ki o kuş iki kanadı dengedeyse uçabiliyor, insanda öyle... O dengeyi sağlamadan ilişkide başarıya ulaşamıyor. Zıddında olanı, kendine katarak karakter sahibi olmadan, aynı yerde dönüp duruyor. Karakteri kendine kattığında, iki kanadını birden kullanmayı öğrenmiş oluyor. İki kanadını birden güçlendirdiğinde daha iyi yol alıp, ilişkide başarıya ulaşabiliyor.
Ve sonunda söylediği cümlelerde değişiyor;
"Evet çok kurallıyım ama yeri geldiğinde esnekte olabiliyorum."
"Evet düzenliyim ama bazen hayatımda asimetriye izin veriyorum."
"Evet çok arkadaşım var ama kiminle hangi sınırlar içerisinde ilişki kurabileceğimi biliyorum. İşte bu bana güç kazandıran, dengede durmamı sağlayan şey oluyor. Çünkü artık biliyorum ki hayat, tek kanatla olacak iş değil… "
Çoook güzel yerlerlere değinilmiş. Başkası söylese kızacağın dezavantajlı tarafını tebessümlü bir hoca çok da komik bir şekilde sana anlatıyo ve senin değiştiresin geliyor… kim kimdir ne büyük nimet!
YanıtlaSilVe kendi dezavantajlı yanını şaka haline getirebiliyor insan. Tebessüm ediyor kendisine :)
Silİnsan kendini ve çevresini tanıdıkça neyi neden sevdiğini, esas ihtiyacı olan şeyin ne olduğunu anlamaya başlıyor 🌿
YanıtlaSilO kadar ilmin için derken bile bazen kısacık bir blog yazısında 'o cümle' ile karşılaşıyoruz çok ilginç :D sayfalar dolusu notlarda bulamadığımız o cümle burada karşımıza çıkıyor.. Hakikaten ilginç ama bu blog yazıları iyi ki varlar... Ellerinize emeğinize sağlık
YanıtlaSilProblemi bulduk mu gerisi kolay inşallah çözümü de yanı başında 💕
YanıtlaSilÖnemli olan gerçek problemi nasıl görebiliriz
Tabiki önce kendimizi tanıyarak
İnsanın farklı olanı nimet bilmesine kadar varıyor bu işler.. iyi ki var ve iyi ki benden farklı diyor Rabbine bu farklılıkları verdiği için şükrediyorsun..
YanıtlaSilHayatta ki çabam, neyi ne için yaptığım ne kadar önemli.
YanıtlaSilOrtada bir sorun var, var ama gerçek mi? Gerçek sebebi bulmak ve gerçek çözüm aramak. Bir ilişkiyi kurtarmanın yolu değil mi?
YanıtlaSilİnsan karşısındaki anlamaya başladıkça kendini de geliştiriyormuş aslında
YanıtlaSilÖnemli olan birbirini tamamlamak aslında… bende bu var, sende de bu var… ne alabilir, ne verebilirim… :) kaliteli ilişkinin başladığı nokta… aksi takdirde bu listeler uzayııııppp gidiyor bir ömür…
YanıtlaSilEvet.. Hayat tek kanatla olacak gibi değil :)
YanıtlaSil:) çok güzel anlatmışsınız emeğinize sağlık 🌸
YanıtlaSilNe kadar çabuk unutuyor insan herşeyi .
YanıtlaSilBir süre sonra alışkanlık oluyor o terkettiğimiz davranış stili .” Belki de söyledikleri olmuyor diye gerilmek yerine, hayata karşı biraz tebessüm etmeyi öğrenen olmalıdır..."
Gülmeyi unutturan süreçleri geride bırakıp var olanı tekrar yapmaya çalışmayı öğretti bu detay strateji .Çok teşekkürler harika içerik için 🪴
Emeğinize sağlık hocam 🌸 İçerik kısmı sade, anlaşılır ve faydalı olmuş.
YanıtlaSilHakikaten insan karşısındakini tanıyınca şifre çözülüyor, tam zıttı olunca da şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor.. Buna bilinç vermek ne kadar kıymetli. Kaleminize sağlık, çok içten bir yazı olmuş💐
YanıtlaSil"Belki de söyledikleri olmuyor diye gerilmek yerine, hayata karşı biraz tebessüm etmeyi öğrenen olmalıdır.."
YanıtlaSilNe kadar da kilit bir cümle... Hayatın en zor yanı da kabul etmek... Verilene ve verilmeyen razı olmak...
Bu güzel yazı için teşekkürler 🍃
Emeğinize sağlık..
YanıtlaSilFarkı fark et sonra da kabul et ki ilişkilerin dengede olsun ;)
YanıtlaSilFarklılıkların zenginlik olduğunu anlatan güzel bir yazı, kaleminize sağlık...
YanıtlaSilHepimiz birbirimizden farklıyız, hayatı zenginleştiren aslında bu farklılıklarımız. Kendimizi ve başkalarını tanıyıp, farklılıkları görüp kabul ettiğimizde çok daha kaliteli iletişim kurar, daha mutlu olabiliriz...Kaleminize sağlık🌸
YanıtlaSilFarklılıklar aslında hayatımızı zenginleştiren. Birbirimizden farklıyız ve farklılıkları kabul ettiğimizde iletişimlerinizin kalitesi artar, daha mutlu oluruz. Teşekkürler güzel yazınız için☘️
YanıtlaSilFarklılıklarımız problem değil, biz farklılıkları göremediğimiz için, kabul edemediğimiz için problem yaşıyoruz aslında. Farkı fark et :)
YanıtlaSilfarklı farketmek kaliteli ilişkilerin bir sebebi
YanıtlaSilKaleminize sağlık. Farkı farkettiren güzel bir yazı...
YanıtlaSilÇok geliştirici bir yazı, kaleminize sağlık
YanıtlaSil"hayat, tek kanatla olacak iş değil", ne guzel yazdiniz. insan 'ben boyleyim, beni boyle kabul et' dediginde kuş gibi iki kanadınıda kullanabilir mi ya da çırpınıp durur mu?
YanıtlaSilFarkı fark et..kabul et...uyum göster.. kaleminize sağlık..
YanıtlaSilfarkındalık oluşturan bir yazı, teşekkürler..
YanıtlaSilBilmeden yaşarken ne kadar zorsa bilince de o kadar keyifli :)
YanıtlaSilKarakter katmak insan olmanın bir gereğidir🌿
YanıtlaSilİnsan bu hayatta sınavını ancak karakter katarak geçebilir. Yanımızda bizden farklı olan insanların neden dibimizde olduğunu fark etmemiz için için güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık...
YanıtlaSilFarklılıkları kabul edip dengeye gele bilenlerden olabilmek dileğiyle.. Kaleminize sağlık
YanıtlaSilFarkı fark etmek ve kabul etmek ilişkilerin ilk aşaması...Kimse bizim gibi olmak zorunda değil ama herkes iyi insan olmak zorunda...Kaleminize sağlık
YanıtlaSilFarkındalıkları fark ederek hayatımız değişiyor. Görmemiz gerekeni görüp eksiklerimizi güçlendirmemize yardımcı olur. Bu da dengeyi sağlar. Yazınız yaşamımızın tam kendisini anlatmış teşekkür ederiz.
YanıtlaSilTEK KANATLA OLMUYOR İNSAN.Hayatımızdaki insanları olumsuz yönlerini kabul edip sınırlarımızı da çizebilmeliyiz.İnsan kendini bilip Allaha da tevekkül ettiğinde buluyor hakikatı.
YanıtlaSilİnsanın hayatta farkında olması gereken en önemli şey her insanın faklı bir dünya olduğunu kabullenmek. Farklılıkları kabul edip etrafımızdaki insanları analiz edip ona göre davranmak işimizi ilişkilerimizi kolaylaştırır. Çok güzel özetlemişsiniz. İnsanların aklından geçen düşünceleri bilsek aslında herşey daha kolay olabilirdi.
YanıtlaSilBazen kendimizi bile yeteri kadar tanımadığımız için çok acımasız olabiliyoruz… oysa ne kadar kıymetli ‘gerçekten’ birbirini tanımak…
YanıtlaSilİki insanın aslında birbirlerini aslında cok basit şeylerden eleştirdiğini farklılıklarını bilmeden anlamadan önyargıda bulunduğunu anlıyorum aslında birbirlerini tanıma yoluna girip ikisininde farklı özelliklerini anlayıp bilmesi ve farketmesi sonucunda birbirlerini böyle kabul edip daha farklı açıdan tanıması ve ona göre davranması hayatlarını kolaylaştırir diye düşündüm farklı düsünceler ayrı duygular bırbırlerıyle çatısmasına yol açıyo insanları iyi inceleyip aslında kendimiz gibi olmadığının ve hangi farklı özelligi bulunduğunu anlamamız bizim onunla olan iletisımimizi birbirimizi anlamamizi daha basite indirir
YanıtlaSilİnsan
YanıtlaSilİnsan başta kendini sonra karşısındaki insanı tanıyıp o sorun gördüğü şeyin sorun değilde herbirimiz için dengeye gelmek için bir fırsat olduğunu anladıkça daha kolay hayat :)
YanıtlaSil