20 Nisan 2024 Cumartesi

BOARD GAME

Board Game

Bir insan neden kaygılanır? 
Neden insana böyle bir şey verme gereği duyulmuş? Bir işe yarıyor olması gerekir öyle değil mi?
Hiç düşündük mü, insan hangi durumlarda kaygılanır?

Veya kaygısız insanlar, derdi tasası olmayan, hayatında problemi olmayan insanlar mı?

Bir oyun düşünelim, oyunda bir yol var, yolun sonunda bir yol ayrımı. İlerlemek için bir yolu seçmek gerek. İlerledik tekrar bir yol ayrımı bu şekilde tıpkı bir ağacın dalları gibi seçtiğim yollar dallanıp budaklanıyor.

Bizimse görüş açımız sadece seçimlerle sınırlı ne fazlasını görebiliyoruz ne azını. Kimi zaman yol yokuş aşağı, kimi zaman yokuş yukarı. Önceki seçimlerden ders çıkartıyoruz, ona göre doğru olanla ilerlemek istiyoruz. Oyunun kuraları böyle. Ama bir şekilde ilerlemeye çalışıyoruz.

Peki bu oyunu kim tasarladı?

Kim tasarladıysa oynadığımız sürece bizi yöneten o değil mi? Yolları biliyor, seçimleri biliyor, seçenekleri biliyor ve dizayn ediyor.

Peki oyunu yapan bize düşman olsa oyun nasıl olurdu? Keyif almayacağımız kesin…

Peki bizden yana olsa, çok adaletli ve o kadar da merhametli olsa? İşte bu, bu gün yaşadığımız hayat olurdu.

Yaratan bizden yanayken neden bu kaygı öyleyse?

Seçtiğimiz yolun ortasında birden karşımıza çıkan devrilmiş bir ağaç… Bilmiyorduk ki böyle bir şey ile karşılaşacağımızı. Bilsek seçer miydik? Seçmezdik ama seçmemiz gerekiyormuş veya yoldan dönmemiz gerekiyormuş. Bir dahakine seçimlerimizi doğru yapmak için veya o yolun ilerisindeki kötülükten korunduğumuz için. Ama sonuç kayıp da olsa kazanç da olsa oradan aldığımız hep bir fayda var. Bunu bilmek insana rahatlık sağlamaz mı? Yani problemim yok değil ama problemime şükür bu gün doğru yoldayım diyebilmek… O zaman insan neden endişelenir?

Board Game

Eğer, bütün bunlardan, oyunu dizayn edenden habersiz ise endişelenir insan. Veya oyunu basit yollarla kazanmaya çalışırsa, kuralları çiğnerse, dizayn edene hakaret ederse mesela? Bu durumda aklı olan kaygılanmaz mı kaybetmekten?

Peki nasıl bir strateji izler oyunu kaybetmek üzerine oynayan bir oyuncu? Her işini sağlama alması gerekmez mi? Gideceği yolu önceden bilemez ama bu durumda önceden bilmesi gerekir, kaçarken ayağı takılıpta düşmemesi için. 

Ne yapabilir? Yoldan daha önce geçmiş birinden yolu satın alabilir,  kurnazdır. Öyle kurnaz ve şeref yoksunudur ki yolda ilerlediği dostuna güvenmez. Çünkü kötü olan yoldan gideni satın almıştır ve yanındakini o yola sokar da kendisi geçmez. Hal böyleyken kazanabilir mi peki? 

Bir parazit gibi çabaladığı, dizayn edenden deli gibi korktuğu simülasyonun içinde; kaçmak, kazanmak ve zarar görmemek için çabalar durur.

Oyun bu, sonsuza kadar süremez ya… Bittiğinde ne olacak peki? 





24 yorum:

  1. Yaratan bizden yanayken neden bu kaygı öyleyse? Öyle sanıyorum ki mesele biz ne kadar Yaradan’ın yanındayız.. ne kadar onun yasalarına uyumlu yaşıyorsak o kadar onun yanındayız..

    YanıtlaSil
  2. Oyunu kuran senden yanayken bu kaygı niye 👏

    YanıtlaSil
  3. Bize sahip olduğumuz her şeyi veren, her durumda bizim lehimize olan, merhametini esirgemeyen Yaradanı gerçekten anlayamadığımız da... Hakikaten O senin lehineyken neden bu kaygı?

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. Ah… ne de güzel demişsiniz… hayatta başımıza gelenlere bu gözle baktığımızda o tevekkül bonusuna erişebiliyoruz, bu benim başıma geldi ve Rabbim benden yana… bak bitti bütün o kaygılar… ne büyük teslimiyet, ne büyük konfor…

    YanıtlaSil
  6. Eğer sen kendinden yana değilsen, kendi lehine değilsen, toplamda iyiliğini değil de anlık çıkarlarını gözetiyorsan nasıl bu oyunu kazanabilirsin?

    YanıtlaSil
  7. İnsan hikmeti kendinden bilince nasıl davranıyor, çok enteresan canlılarız oyunda kazanmak için her şeyi yapıyoruz ama ne oynadığımızdan ve yaratıcıdan bir haber bir şekilde…

    YanıtlaSil
  8. Çok enteresan canlılarız, oyunu kazanmak için her şeyi yapıyoruz ama oyundan, kurallarından ve yaratıcısından bir haber…

    YanıtlaSil
  9. Oyunu kazanmak ya da kaybetmek, senin tutunduğun sebeplerin ne..
    Kaleminize sağlık💐

    YanıtlaSil
  10. Esma Bilge Ceylan3 Mayıs 2024 09:23

    "Yani problemim yok değil ama problemime şükür bu gün doğru yoldayım diyebilmek…" ne güzel bir cümle. Problem her yerde olacak. Ama asıl mesela problemimi benim seçiyor olmam
    Teşekkürler 🍃

    YanıtlaSil
  11. Hiç bir sey sınırsız değildir gerçeği yüzümüze çarptı bu yazı ile .
    “ Oyun bu, sonsuza kadar süremez ya… Bittiğinde ne olacak peki? ”
    Hep birlikte düşünelim bu soruyu 🌷

    YanıtlaSil
  12. Gülcan Göytaş7 Mayıs 2024 11:53

    “Peki bu oyunu kim tasarladı?“ anlamlı bir soru .
    oyuncunun oyun oynadığından haberi varmı acaba ?
    Oyunu kimin tasarladığını düşünsün

    YanıtlaSil
  13. Oyunu kuran, oyunu kazanmamız için her türlü oluru yaratmışken olmazları isteyerek kendi kendine kaygı yaratan insan…

    YanıtlaSil
  14. Hayat denilen bu oyunu algılamak mesele, başıboş bırakılmamış hiçkimse, kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  15. Oyunu Kur’an’ın, kurallarına göre hareket ettiğimizde oyunu kazanabiliriz. Emeğinize sağlık🌿

    YanıtlaSil
  16. Oyunu kim tasarladı? Bittiğinde ne olacak? Ne kadar da az düşünüyoruz...

    YanıtlaSil
  17. Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  18. İyi ki ALLAH var ve iyi ki kuralları koyan O. Ne kadar kulundan yana, kulunun lehine... O'nu tanımayana ne fakir, ne kadar da zor bir hayat...

    YanıtlaSil
  19. Hangi sahnede kime oynuyor insan, bunu idrak edince oyun daha kolay olur sanırım...

    YanıtlaSil
  20. insan herşeyi kendi elinde zannederken oyun içinde oyuna düşüyor yazık ki keşke anlasa.... kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  21. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  22. Oyunu yaratan bizden yanayken neden bu kaygı öyleyse.. Okurken çok keyifle ilerleyen bir yazı ve etkileyici bir anlatım. Kaleminize sağlık🌸

    YanıtlaSil
  23. Çok anlamlı ve hoş bir yazı...
    Rabbimiz varlığına ve kulunun lehinde olduğuna şahitlik edenlerden eylesin bizleri...

    YanıtlaSil
  24. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil