31 Ekim 2024 Perşembe

GERÇEĞE KAVUŞMAK

Sallanan koltuğunda bir öne bir arkaya hareket ederken bir yandan etrafını saran güzel odaya bakıyor, bir yandan da düşüncelere dalıp gidiyordu. Duvarda pembe mavi minik kalplerle bezeli duvar kağıdı. Pembe bulut şeklinde raf ve üzerinde fotoğraf çerçeveleri, atlı karıncadan müzik kutusu…  Ve iki tane beyaz bebek karyolası… Mine uzun süredir beklediği o güzel günlere kavuşmuştu. Bin bir emekle uğraşıp dekore ettiği o güzel odanın içindeydi… Sanki bebekler kendilerine oda istermiş gibi. Minik bebeklerinden biri kucağındaydı. Hayalini kurduğu günler gelmişti.  Ama o hayalini kurduğu gibi mutlu muydu? Pek sayılmaz

Bebekleri ile hastaneden çıkıp eve geldikleri andan itibaren anne olmanın zorlukları ile yüz yüze gelmişti.  Keşke birileri bu zorluklardan ona bahsetseydi. Herkes en güzel yönlerini anlatmıştı. Geceleri bebekler uyanacağı için kalkacağını biliyordu ama, uykusuz kalmanın onu bu kadar yorabileceğini hiç tahmin etmemişti. “Karınları aç mı, acaba yeterince emebildiler mi? Acaba mama mı vermeliyim?” Konuşamıyorlar, dertlerini anlatamıyorlar diye evham yapacağı hiç aklına gelmezdi. Doğum sonrası depresyon diye bir şey duymuştu ama, “Ne olacak canım abartıyorlar! Hem ben anne olmayı çok istiyorum depresyona falan girmem!” diye düşünmüştü. Ama ilk haftalardaki o sürekli duygusallaşıp en ufak şeyde gözleri dolup ağladığı zamanlarda, yaşayarak görmüştü. Ben adeta pembe bulutlar içinde bir hayal kurmuşum.” diye düşündü…

Gözleri kapıya daldı. Kapıda hastane odası için yaptırdığı o güzel el emeği keçe kapı süsü, prensli ve prensesli. Aynı prens ve prenses figürlerinin küçük boyutlarından hastaneye ziyarete gelenlere hediye etmek için de yaptırmıştı. Detay detay bunları düşünmüştü. Hastane ziyaretine gelenlere sarmalar, börekler, çikolatalar. Bebeklerini ilk kucağına aldığı anları hep hatırlamak için hastaneye gelen doğum fotoğrafçısı… Ve tabii ki o fotoğraflarda güzel çıkabilmek için hastanede saçlarına fön çektirmesi. Evlerine geldiklerinde bebeklerinin o mini mini hallerini unutmamak için çektirdiği yeni doğan fotoğrafları. Bebeklerin sepetin içinde fotoğrafları, sandığın içinde uyurken fotoğrafları. Ne kadar da abartmıştı, ne kadar da kendini yormuştu. Şu an bunlar çok komik gelmeye başlamıştı. 

Yakın geçmişe bakıp tüm bunları düşündüğünde kendine şaşırdı Mine. “Kendime sahte bir dünya oluşturmuşum. Gerçeklikten uzak… Anneliğe gerçek bir hazırlık böyle mi olmalıydı? Sanki ayakları şu an yere basıyordu. Gerçeklerle yeni yeni yüzleşiyordu… Bebeği kucağında uykuya daldı.  Onları bu halleriyle saatlerce seyredebilirdi ama kendisinin de uyuması gerekiyordu.  “Balkona çıkıp bir hava alayım, yoksa sanırım düşüncelerden uyuyamayacağım.” diyerek dışarı çıktı, hava mis gibi tertemizdi. Gördüğü manzara adeta onu tazeleyecek güzellikteydi. Gökyüzüne asılı, pırıl pırıl, bembeyaz, kocaman bir dolunay ve onun etrafına serpiştirilmiş pamuk gibi minik bulutlarla bezeli lacivert gökyüzü. Ne kadar da muhteşemdi… Yükselen çirkin binaların üzerinde tezat oluşturabilecek kadar güzel.  Henüz şafak vaktine bir süre daha vardı.  Birkaç saat sonra ufukta ince bir aydınlık belirecek, sonra gökyüzü bin bir güzel renge boyanacaktı…

Doğadaki görüntülerin insana bu kadar iyi gelmesinin bir anlamı olabilir miydi? Gökyüzüne bakmak, bulutların oluşturduğu muhteşem desenlere odaklanmak… Bir ağaca bakmak, yapraklarının hışırtısını dinlemek… Denize bakmak, dalgaların sesini duymak, mis gibi deniz havasını içine çekmek…  Öğleden sonra güneşin kocaman denizin üzerinde oluşturduğu turuncu pırıltılara bakmak… Neden çok iyi geliyordu insana? Çünkü gerçekti. Üzerinde yaşadığımız dünyanın gerçeği buydu. O gerçeğin üzerinde bir de insanoğlunun yaptığı yapılar vardı. Koca koca beton binalar, şehirler, bir ağaca bile yer verilmeyen sokaklar. Spor salonunda yürümekle deniz kenarında veya bir ormanda yürümek aynı şey değildi.  İnsanoğlu gölge için şemsiye yapıyordu ama hiçbir şemsiyenin gölgesi ağaç gölgesi gibi serin olmuyordu. Gerçek ve temiz bir hava insana şifa veriyor.” diye düşündü Mine. 

Gerçek bir kaynak suyu insana şifa veriyor… Ama gerçekliğinden uzaklaştığında, içine kirli, yabancı maddeler karıştığında insanın hastalık kaynağı oluyor. Meyve ve sebzeler hormonlu değilse tarım ilaçlarıyla zehirlenmediyse şifa veriyor. Demek ki gerçeğine ne kadar yakınsa insana o kadar şifa veriyor, vücudun ihtiyacını karşılıyor. Fakat insanoğlu onu zehirlediyse, şifa bir yana, hastalanma nedeni oluyor. Gerçeğinden uzak olan her besin bize zarar veriyor.

Zihin de öyle… Onun da gerçeğe ihtiyacı var. Gerçek bilgiye ihtiyacı var. Sahte olan bilgi insana fayda vermiyor. Bir anne babanın çocuğunu yetiştirmek için gerçek bilgiye ihtiyacı var. Bir doktorun şifa verebilmesi için gerçek tedavi yöntemini bilmeye ihtiyacı var. İnsanın hayatındaki süreçlerinde de gerçek ihtiyacına odaklanmaya ihtiyacı var. Yoksa istekleri onu bir yaprak gibi savurup gerçek dünyadan uzaklaştırıyor.  Tıpkı Mine’de olduğu gibi. Gerçek insanın ihtiyacı. İnsan gerçekliği hayatına ne kadar alırsa, o kadar fayda görüyor ve kendisini gerçekten uzaklaştıran oyalayıcılardan etkilenmiyor.

İçeriden bir ses duydu Mine… Bebek ağlıyordu. O düşüncelere dalmışken diğer bebeğin uyanma vakti gelmişti bile. Dün olsa kendine çok kızardı. ”Boş boş oturdun uyuman gereken vakitte, aferin sana!” derdi ama kızmadı.  Çünkü uykusundan olsa da bu güzel seher vaktinde gerçeğine kavuşmuştu

 



25 yorum:

  1. Gerçek bilgiye ulaşıp onu uygulayanlardan olmak ümidiyle...

    Gerçeği bilip uygulamayımca da zehir oluyor bize...
    Kaleminize sağlık ✏️

    YanıtlaSil
  2. Gerçek nasıl da rahatlatıyor insanı :)

    YanıtlaSil
  3. Gerçeğine ne zaman kavuşacağın belli olmuyor, an geliyor bir seminerle karşılaşıyorsun… :)

    YanıtlaSil
  4. Gerçek insanın şifası ...

    YanıtlaSil
  5. Su gibi akan bir içerik olmuş 👏🏻

    YanıtlaSil
  6. teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Gerçek insanın şifası... Acı belki, belki başı zor ama en kötü gerçek en iyi sahteden daima daha iyi...

    YanıtlaSil
  8. Kaleminize sağlık :)🌻

    YanıtlaSil
  9. Su gibi hava gibi toprak gibi ihtiyaç: gerçek…

    YanıtlaSil
  10. Kaleminize sağlık, ne güzel düşünülmüş bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  11. Kaleminize sağlık, ne güzel düşünülmüş bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  12. Bu hayatta herşeyin bir gerçeği var, bulabilmek ümidiyle..:)

    YanıtlaSil
  13. Gerçek o kadar sade ve net ki o sade haliyle bile insanı huzura, başarıya götürüyor. Sahteninse bizi ikna edebilmesi için süse, abartıya ihtiyacı var.

    YanıtlaSil
  14. Sahteden sıyrılıp gerçeğe ulaşanlardan olabilmek için tüm uğraşımız

    YanıtlaSil
  15. “İnsan gerçekliği hayatına ne kadar alırsa, o kadar fayda görüyor ve kendisini gerçekten uzaklaştıran oyalayıcılardan etkilenmiyor.” Günümüzde insanların ne kadar gerçekten uzak olduklarını daha iyi anlıyoruz…

    YanıtlaSil
  16. Şifamızı bulmak duasıyla... Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Bizi amacımıza götüren tek şey gerçeğe uygun bir yaşam🍃

    YanıtlaSil
  18. Geç de olsa canını da yaksa gerçeğin her türlüsü insanın şifası..Rabbim anlayabilmeyi nasip etsin..

    YanıtlaSil
  19. Gerçeklikten uzak insanın zihni rahatlamadığı gibi ruhu da bedeni de, ruhu da rahatlamıyor. İnsan her işin gerçekliğinde gerçek konforda ve gerçek mutlulukta o işi yapıyor ve yaşıyor .

    YanıtlaSil
  20. İnsanın zihni de, bedeni de gerçeklik ile rahatlıyor ruhu da gerçeklik ile huzur bulur. Gerçekliğini esas alarak her işte huzur var gerçek konfor var.

    YanıtlaSil
  21. Zihin yeterki gerçeği duysun🍀

    YanıtlaSil
  22. Emeğinize sağlık harika bir farkındalık yazısı..İnsan sahteyi gerçek gibi algıladığında o yanılgılar da boğulup çıkmaza giriyor..
    Farkı fark etmek dileğiyle..

    YanıtlaSil
  23. Sahteliklerden sıyrılıp gerçeğe kavuşmak dileğiyle

    YanıtlaSil
  24. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil