“Spora mı geldik, yoksa dayak yemeye mi? Hocam her tarafım ağrıyor, siz direnç lastiğini de kullan diyorsunuz. Benim onu kullanacak direncim kaldı mı acaba!”
Seneler sonra pilatese başlayan Ayla’nın serzenişiydi bunlar. Ayla ofisten eve, evden de ofise bir hayat sürüyordu. Her yere aracıyla gider, yürümez; merdiven kullanmaz, işini de masa başında hallederdi. Zaman zaman aldığı kiloları dert ederdi ama sıkı bir diyet yaptı mı onlardan kurtulması kolaydı. Ancak son zamanlarda Ayla’nın üzerine sanki ölü toprağı atılmıştı. Sürekli kendini halsiz ve yorgun hissediyordu. Yaşam enerjisinin düştüğünün farkındaydı. Günlük rutin işler bile artık yapılası zor işler olmaya başlamıştı. Ayla doktoruna görünmeye karar verdi.
Aile dostu olan Necmi Bey ilerleyen yaşına rağmen dinç, dinamik ve yaşam enerjisi yüksek bir doktordu. Ayla ve ailesi sağlıkla ilgili bir sıkıntı yaşasa Doktor Necmi danıştıkları ilk isim olurdu.
“Ayla kızım testlerin normal ama sen yine de bana anlat bakalım, günde kaç adım yürüyorsun?” Ayla mahcup bir edayla bakınca Necmi bey Ayla’nın yürüyüş yapmadığını anlamıştı.
“Peki, o zaman spor-egzersiz yapıyorsundur, değil mi?”
“Pek fırsatım olmuyor Necmi amca. İş yoğunluğu falan derken uzun süredir ne yürüyor ne de spor yapıyorum.”
Necmi bey, “Kızım, o zaman senin bu haline şükretmek lazım. Biliyorsun her şeyin bir ömrü var. Ömür öyle ya da böyle geçiyor, bedenimiz öyle ya da böyle yaşlanıyor. Ama bunun nasıl olacağı bizim ömrümüze verdiğimiz değerle, bedenimize bakmak için verdiğimiz emekle ilgilidir. Sen daha yaş almadan iki büklüm olmaya başlamışsın. Bedenini diri ve dik tutman için kaslanman şart. Hemen spora ve yürüyüşe başlamalısın.”
Ayla nasıl olacağını anlamamıştı. “Ama ben yapı olarak kaslı biri değilim ki. Hem bu yaştan sonra nasıl kaslanacağım?”
“Ayla kızım, atalarımız işleyen demirin ışıldayacağını söylemiş. Vücudumuz mükemmel işleyen bir makine. Ama bazen bizim yaşam tarzımız bu makinanın işleyişini sekteye uğratır. Bu durumda kullanmadığımız şeyler işlevsizleşmeye başlar. Sen bedenini hiç mi hiç zorlamamışsın. Bu yüzden vücudun kasa ihtiyaç duymamış, var olan kasların da şimdiden küçülmeye başlamış. Kendini zorlamaya, bedenini zorlamaya başlarsan kaslarının da geliştiğini göreceksin ve kendini daha dinç, daha enerjik hissetmeye başlayacaksın…”
Ayla doktorunu hayretle dinliyordu. Belli ki bu tespitler sadece Ayla’nın bedeni için değil hayatı için de geçerliydi. Ne fırsatlar gelmişti ayağına iş için ama Ayla hiç zorlamamıştı kendini, rahatını bozmak istememişti. Evliliğin kıyısından da bu yüzden dönmüştü. Rahat bir yaşantısı vardı, evliliğin sorumluluğunu almaya gerek yoktu. Ne gerek var, dedi her seferinde ve nice fırsatlardan vazgeçti. Ancak şimdi vücudu ondan vazgeçiyordu. Çünkü her somut gerçeğin ardında yatan soyut bir gerçeklik vardı.
Ayla hayata karşı, mücadele ve çaba göstermede ne kadar dirençli olduğunu fark etmeye başladı. Ailesinin ona sunduğu imkanların, onun becerilerini geliştirmesine engel olduğunu anlıyordu. Hayata karşı sorumluluk almakla ilgili direnç geliştirmişti. Dirençlerinin üzerine gidip onları kırmaktansa konfor alanında yaşamayı tercih etmişti. Ancak Ayla’nın hem ruhu hem de bedeni yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunun işaretlerini veriyordu.
Ayla Necmi Beyin tavsiyesiyle sağlıklı beslenmeye ve spor yapmaya karar verdi. Ancak uzun bir hareketsizlik döneminden sonra aldığı pilates dersinin kendisini bu kadar zorlayacağını tahmin etmemişti. Spor hocası Ayla’nın durumunu analiz etmiş, bütün kaslarını çalıştıracağı bir program hazırlamıştı. Zaman zaman direnç lastiklerinin kullanılmasını gerektiren hareketlerdi bunlar. Hocası “Aman dikkat edin direnç lastikleri kopabilir.” dedikçe Ayla hayret ediyordu. Ona göre bu lastikleri koparmak imkansızdı!

Ayla sporun ilk günü çok zorlanmıştı ama devam etmesi gerektiğinin farkındaydı. Kasları çok acıyordu ama bu acının kendisine uzun vadede iyi geleceğini de biliyordu. Çünkü her zorlukla beraber gelen bir kolaylık vardı. Zaman geçtikçe Ayla’nın yorgunluğu azalmış, uykuları da düzene girmişti. Artık direnç lastikleri onu eskisi kadar zorlamıyordu. Ayla da onları esnettikçe esnetiyordu. Bir gün kopmaz dediği o lastik kopmuştu. O zaman Ayla her şeyin bu hayatta emek ve istikrar istediğine bir kere daha emin oldu. “Demek kırılmaz dediğim nice dirençler de böyle kırılacak, böyle kopacak… Onları gözümde ne çok büyütmüşüm… Neyse yeni bir lastik almanın zamanı geldi.”
Ayla bir elinde eski, diğerinde tuttuğu yeni direnç lastiğine bakıyor ve gülümseyerek mırıldanıyordu.
“Kopmaya hazır mısın :) ”
Her zorluktan sonra bir kolaylık vardır...
YanıtlaSil"Ömür öyle ya da böyle geçiyor, bedenimiz öyle ya da böyle yaşlanıyor. Ama bunun nasıl olacağı bizim ömrümüze verdiğimiz değerle, bedenimize bakmak için verdiğimiz emekle ilgilidir." ...unutmamak ümidiyle:)
YanıtlaSil♥️♥️♥️
YanıtlaSilFiziksel ve zihinsel güç nasıl da iç içe. Nasıl da birbiri ile ilişkili. Zihinsel güç insanın fiziksel gücünden geçiyor. Fiziksel güç de zihinsel güçten geçiyor. Ama her şey somuttan başlıyor. Dikkat çekici bir yazıydı. Teşekkürler.
YanıtlaSilHaydi hep beraber kopmaya😊
YanıtlaSilÇok faydalı bir yazı olmuş ellerinize sağlık..
YanıtlaSilKopmaya hazırım :) dirençlerimi tek tek istikrarla kıracağım inşallah 🤲
YanıtlaSilGeldin yeni yeni lastikler, biz hazırız inşALLAH:))
YanıtlaSilEmeğinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş😊🌿
Hikmet ile bakan gözlere gıpta ile bakıyorum ....
YanıtlaSilHayatta ki tüm dirençlerin tek tek kırılıp… insanın kendi özüne dönmesi ümidiyle🌷 kaleminize sağlık dirençlerin tatlı tatlı da kırılabileceğini farkettirdiğiniz için😇
YanıtlaSilSpor ve egzersiz insanı diri tutuyor. İnsan hep güçlenmek istiyor da bu yattığı yerden nasıl olacak...
YanıtlaSilKaslanması lazım maddi manevi kaslanması lazım.
Sabah güneşin ilk ışıklarıyla yürüyüşe devam...
zorlukla beraber gelen bir kolaylık vardır.
YanıtlaSilBayıldım beni anlatıyor adeta😂. Dirençler kırmak o lastikleri koparmak o bedelleri ödemek insana ne levellar atlattirir.Kaleminize Sağlik
Çok güzel hikayeydi aklınıza fikrinize sağlık emek vermeden yemek yok misali emek vericezki vücudumuzda bize geri dönüşümünü güzel sağlayabilsin aslında herşeyin başı yine düşünce gücü beynimizi nasıl yönlendirdiğimiz çok önemli yük olur dersek yük oluyor maalesef emeklerinize sağlık tekrar sevgiler
YanıtlaSilÜretimde isin basi zordur :)
YanıtlaSilSikayet ettigimiz seylerden gun gelir zevk aliriz. Insan bedeline asik
YanıtlaSil☺️
YanıtlaSilteşekkürler
YanıtlaSilHer zorlukta bir kolaylık vardır🌿
YanıtlaSilEmeğinize sağlık hocam 🌸
ne kadar motive edici bir yazı..kaleminize sağlık 🌹😍
YanıtlaSilInsan hareket ettikçe hareket edesi geliyor oturdukca oturması geliyor. Teşekkürler güzel yazı için..
YanıtlaSilkopmaya hazır mısın?:) zorlukları aşabilecek güce gelmek inşallah...elinize sağlık🌸
YanıtlaSilYalın bir anlatım. Olanların (olmayanların daha uygun aslında)olabilmesi için gereken o hareket ne de kiymetli imiş. Başka yerden bakınca görmeye başladım.
YanıtlaSilTeşekkür ederim
Allah kaleminizi güçlendirsin..
Kopmaya hazır mısın? Çok hoş bir hikaye, hayatın içinden, tanıdık😊 Kaleminize sağlık🌸
YanıtlaSilDirençler insanların bahaneleriyle besleniyor, bahaneleri kaldırmaya başladığımızda dirençler de çatırdamaya başlıyor. Elinize sağlık
YanıtlaSilKaleminize saglik, ne güzel bir hatırlatma olmuş, bütün guclenmeler için zorlanma şart
YanıtlaSilKaleminize sağlık.Yazıdaki karakter çok tanıdık geldi:))
YanıtlaSilİnsanın dirençleri potansiyeli önündeki en büyük engel..İnsan somutta ve soyutta güçlendikçe daha mutlu ve başarılı olabiliyor.. Emeğinize sağlık
YanıtlaSilHakikaten en küçük zorlanmaları bile ne kadar büyütmüşüz... Aslında hiç de öylesi zor değilmiş... Yapamam dediklerini yapabilir olduğunda ne keyif alıyor insan... Kopmaya hazır oluyor:)
YanıtlaSilHayatın zorladığı her yerde lehimizde olan bir yan olduğunu bilince, o zorlukla mücadele etmek kolaylaşıyor.
YanıtlaSilÇok güzel bir yazı olmuş 👍ellerinize sağlık 🙏🏻
YanıtlaSilNice direnç lastiklerini koparmaya 🙏
YanıtlaSilteşekkür ederim
YanıtlaSilKopmaya hazır mısın?! 🤣🤣 çok tatlı bir bakış açıcı olmuş 🌺ellerinize sağlık
YanıtlaSilBedensel güç zihinsel gücü getiriyor. Hepsi bir bütün.
YanıtlaSilBaşarının sırrı istikrar, ısrarcı olduğun her konu seni bir yere vardırıyor.
YanıtlaSilBir eşiği geçince direnç gösterdiklerimiz nasıl da gülünesi olmaya başlıyor. "Kopmaya hazır mısın" 🙃Kaleminize sağlık.🌼
YanıtlaSilBizzat yürüyüşün hayatıma kattığı enerjiyi hiç bir vitaminde takviyede bulamadım. Çok şükür 🤲🤍
YanıtlaSilHer zorlukla beraber bir kolaylık vardır. 🤍🕊️
YanıtlaSilRahatımızı bozunca ortaya birşeyler çıkıyor çok şükür 🍀
YanıtlaSilEmek ve İstikrar :) kaleyi fetheden küçük görünümlü büyük ordularımız...
YanıtlaSilFayda göreceğimiz her şeyin başında bir acı karşılıyor bizi. Hem zihin hem vücut sağlığımı ź için acılara katlanmaya değer...Teşekkürler güzel anlatımınız için🌸
YanıtlaSilGerçekler ne kadar keyif veriyor insana. Ne kadarda süslü anlatmışlar bize hayatı, yaşayan ölülere dönmüşüz resmen. Gerçekler her ne kadar kısa vadede yani başımda canımı acıtıyor gibi gözüksede aslında uzun vadede ne kadar mutlu ettiğine inanamıyor insan. Doğru adımlar insanı doğru yolda götürüyor her ne kadar engebeli gözüksede. İnsan dirençlerini kırdıkça mutlu oluyormuş meğer kaçtıkça değil. Teşekkürler emeğinize sağlık
YanıtlaSilDirenç kıranlardan olmak dileğiyle… Kaleminize sağlık 🌸
YanıtlaSilKaleminize sağlık🌸
YanıtlaSilKaleminize sağlık
YanıtlaSilKaleminize sağlık
YanıtlaSilYavaş yavaş güçlenmeye, yavaş yavaş o lastikleri koparmaya ve en önemlisi... Direnç kırmaya. Ne kadar yanlışımız olursa olsun, oradan bir dönüş mutlaka var hayatta.
YanıtlaSil